Teejuht õnnelikuma eluni: selgelt sõnastatud eesmärkide võlujõud.

Uue aasta saabudes on inimestel kombeks endale uusi sihte ja eesmärke seada, et täide viia oma unistused. Hiljuti, peale trenni saunalaval kuulates, kuidas naised omavahel uue aasta lubaduste ja  trenniplaanide üle arutasid, sain inspiratsiooni jagada mõtteid eesmärkidest ja nende tähtsusest. Saunakaaslaste seltskonnas oli juba neid, kes olid oma lubadustest taganenud ja see pani mind taas mõtlema – kuidas tagada, et eesmärgid ei jääks vaid lubadusteks, vaid suudaksid sütitada meid tegudele?

Martin Seligman,  positiivse psühholoogia edendaja, rõhutab, et inimesed, kellel on selgelt sõnastatud eesmärgid, kogevad suuremat õnnetunnet. See ei ole juhus, vaid pigem teaduslikult tõestatud fakt. Mõeldes sellele, miks eesmärgid meid õnnelikuks teevad, jõuame arusaamani, et need annavad meie elule tähenduse ja suuna. Selle asemel, et olla lükatud ja tõmmatud elu juhuslikkuse poolt, saame liikuda suunas, mille ise oleme valinud ning nautida kogu protsessi võlu ja valu. Rõõmustada saavutuste üle ning õppida tagasilöökidest, et olla veelgi targemad ja õnnelikumad.

Selgelt seatud eesmärgid annavad sinu elule fookuse ning hoiavad sind õigel rajal.

“If you don’t know where you are going, you will probably end up somewhere else.” 

– Laurence J. Peter

Tõsi, igapäevaelus puutume kokku ka selliste olukordadega, mille muutmine ei pruugi olla meie võimuses. Küll aga saame igas olukorras ise valida, millele keskendume ja millise edasise tee valime. Alati saame valida oma reaktsiooni olukordadele. Ja see on positiivse psühholoogia tuum – meie valikud mõjutavad otseselt meie õnnetunnet ja heaolu.

Eesmärkide seadmine ei ole pelgalt paberile kirjutatud soovide nimekiri. See on teejuht meie teekonnal, mis aitab otsustada, teha valikuid ning mille kaudu loome iseenda jaoks tähendusrikka elu. Mõned aastad tagasi otsustasin võtta vaheaasta enda arendamiseks, sest soovisin osaleda pikemaajalisel koolitusel. Ühtlasi olime mehega plaaninud Peruu reisi. Kokku sai sõprade punt ning reisi kuupäevad löödi lukku. Siis selgus, et minu koolituse esimene moodul langeb meie reisi ajale. Väga pikalt ei olnud vaja mõelda. Kuna eesmärk vaheaastal oli enesetäiendus ja suur soov coaching’u õpingutega alustada, siis sõbrad ja abikaasa läksid kolmeks nädalaks reisile, mina alustasin õpinguteekonda. Tagantjärele võin öelda, et see otsus oli väga õige ja minu järgmine suur siht, inimeste enesearengule kaasaaitamine, on saanud teoks. Tänasel päeval teen koostööd inimestega, kes otsivad muutusi oma tööelus, soovivad end arendada nii professionaalselt kui ka isiklikult ning tiimidega, kes unistavad suuremast koostööst ning tulemuslikkusest.

Selgelt sõnastatud eesmärgid võimaldavad meil näha suuremat pilti ning mõista, miks me hommikul ärkame ja miks me teeme seda, mida teeme. Ühtlasi kasvatavad eesmärgid meid inimestena, sest sageli tuleb eesmärkide saavutamiseks endas midagi muuta.

Juhtusin mõni aeg tagasi oma tuttavaga eesmärkidest rääkima. Ta jagas minuga inspireerivat lugu oma täiskasvanud tütrest, kes põhikooli ajal suviti Londonis inglise keele laagris käis. See kogemus jäi talle hinge ning ta otsustas, et kui gümnaasium on läbitud, läheb ta õppima Londonisse. Tüdruk võttis A4 paberi, kirjutas sinna suurelt "LONDON" ja alla oma tulevase gümnaasiumi nime, millest unistas. Paberi kleepis ta seinale, kujutades nii ette oma tulevikku. Minu tuttava tütar sai soovitud gümnaasiumisse sisse, jätkas õpinguid Londonis ning leidis seal ka töö.

Unista suurelt, sea tähenduslikud ja realistlikud eesmärgid ning tegutse.

Eesmärgid ei ole lihtsalt sild mineviku ja tuleviku vahel. Need on ka vahend, kuidas mõjutada oma praegust hetke. Teadlikult seatud eesmärgid annavad meile fookuse, motiveerivad meid tegutsema ja loovad tee õnnelikuma eluni.

Miks see nii on? Eesmärkidele pühendumine ja nende saavutamine käivitavad positiivseid emotsioone ning suurendavad meie enesehinnangut. Tunne, et oleme midagi saavutanud, ära teinud, loob lisaks enesehinnangu kasvule ka sisemise rahulolu.

Tööõnn, millel on oluline koht meie igapäevaelus, sõltub suuresti sellest, kas mõistame oma töö tähendust ja seome selle enda seatud eesmärkidega. See ei ole pelgalt rutiinne ülesannete täitmine, vaid võimalus anda panus suuremasse pilti ja tunda enda panuse tähendust.

Rääkides tööõnnest, ei pea eesmärgid alati olema suured ja pikaajalised. Rahulolu toovad eesmärgid võivad olla ka lühiajalised, seotud päeva eesmärkide täitmisega. Siin on sulle üks hea harjutus. Vaata kahe nädala jooksul iga päeva lõpus oma kalendrit ning päeva eesmärke. Kas said need täidetud? Kui jah, võid endale suure pai teha. Ja siis mõtle, tänu millele sa õnnestusid. Kui ei õnnestunud, analüüsi, mille pärast mingi eesmärk või ülesanne täitmata jäi. Nii lood suuremat selgust oma tööpäevas. Kui kujundad endale harjumuse iga päev kirja panna 3-5 ülesannet, mis õnnestusid ning ka põhjuse, tänu millele need õnnestusid, on hea enesetunne garanteeritud ning boonusena peale õpid paremini oma päeva planeerima.

Seega julgustan sind mõtlema selgelt sõnastatud eesmärkidele (hea viis on selleks kasutada SMART mudelit). Pane kirja, miks need eesmärgid sulle olulised on ja kuidas need muudavad sinu elu rahulolevamaks ja õnnelikumaks. Mida rohkem sead teadlikke eesmärke oma töö- ja eraelus esikohale, seda kirglikumaks muutud nende suhtes. Suurem kirg suurendab sinu võimalusi saavutada seda, mida oled oma eesmärgiks seadnud.

Eesmärgid on tegelikult väga lai teema ja kõigest ei jõua ma hetkel kirjutada. Siiski mainin veel ühte olulist aspekti. Kuigi tähenduslik eesmärk on kõige alus, peaksime me selle saavutamiseks keskenduma hoopis tegevustele, mida teha ning protsessile, kuidas teha. Seda seetõttu, et tulemus iseenesest ei pruugi olla meie kontrolli all. Nt ma võin küll pingutada, aga keegi teine on ikkagi parem või on muutunud väline keskkond. Keskendudes aga tegevustele ja protsessidele, aitame suurendada oma peamiste eesmärkide saavutamise tõenäosust.

Selgelt sõnastatud eesmärgid annavad elule suuna ja fookuse.

Olgu uue aasta algus mitte ainult aeg uuteks lubadusteks, vaid ka võimalus luua enda jaoks elumuutev teekond, millel on selge suund ja sügavam tähendus. Kui soovid eesmärkide seadmisel abi, võta minuga ühendust siit

Next
Next

9 nippi, kuidas tugeva teeninduskultuuriga tagada kustumatu kliendikogemus.