Kuidas aitab coaching saavutada eesmärke ja ületada hirme?

‘’Me ei näe asju sellisena nagu nad on, vaid läbi selle, millised me ise oleme.’’

– Anais Nin

Meie kogemused mõjutavad seda, kuidas me maailma näeme ja tunneme ning sellele vastavalt ka käitume. Kui teed kogu aeg asju ühtemoodi, siis on ka tulemused samad. Kui aga soovid teistsugust tulemust, tuleb hakata asju tegema muudmoodi. Inimene on küll ise enda elu kõige parem ekspert, kuid väga harva suudab ta üksinda avastada enese kohta midagi uut lihtsalt intuitsiooni või juhusliku vaatluse abil. Sul võib olla üldine arusaam oma tugevatest ja nõrkadest külgedest, kuid coaching aitab tugevaid külgi arendada, sageli isegi avastada ning nõrku külgi seljatada.

Sageli inimesed ei julgegi unistada paremast tulevikust ja suuremast õnnest. Reeglina tuuakse ettekäändeks oma iseloom, harjumused,  sünnipärased geenid või oskused. Jah, me olemegi kõik erinevad, kuid osates oma emotsioone ja mõttemustreid jälgida, millal ja kuidas need tekivad, kuidas me asjadele reageerime, siis saame neid muuta.

Siiski pidevas püüdluses paremuse poole, paneme endale tihti liialt suured ootused peale ja oleme seetõttu enda vastu liiga karmid, kuid nii jäävad omakorda väikesed võidud kahe silma vahele. Tuleb osata märgata, kui tublid me oleme, end ka väiksemate saavutuste eest kiita ja vahel ka endale pai teha.

Kuidas muuta oma harjumusi ‘’parema mina’’ heaks?

Kõigepealt peab olema visioon, milline see “parem mina” on. Siis tuleb oma emotsioonidest teadlikuks saada ning vaadata üle oma harjumused. Avastasin, et mul tekkis magusaisu alati siis, kui olin kerges stressis, väsinud või kui kõht oli väga tühi. Õppisin stressi leevendama metsajooksuga ja ärevust maandama mediteerimisega. Väsimuse korral üritan teha väikse uinaku ning kui kõht on väga tühi, siis seniks, kuni toitu valmistan, söön ära ühe õuna või joon tassi rohelist teed, mitte ei haara magusa järele. Uut käitumismustrit aitab mul elus hoida visioon ‘’tervislikust ja heas vormis olevast minast’’. Minu elumuutvad tegurid on olnud visualiseerimine, coaching ja meditatsioon. Visualiseerimist kasutan ka coaching’us sageli. Minu kirg ja pühendumus on täna teadlik eneseareng. Seetõttu soovin ka teistel aidata arendada oskuseid, mis aitavad neil saavutada elu- ja karjäärieesmärke, aga ka lihtsalt suurendada teadlikkust iseendast, et inimesed ei jääks kinni enda loodud barjääridesse ja piiravatesse takistustesse. Uusi oskuseid arendades vahel ei pane ise tähelegi, kui oled juba milleski paremaks saanud. Siis on hea, kui keegi seda märkab ning tagasisidet anda oskab.

 

Seni, kuni inimene ei näe maailma teistmoodi ning on oma mõttemustrites ja harjumustes kinni, ei hakka ta pikemaajaliselt uutmoodi tegutsema, mis viiks teise tulemuseni. 

Coaching käivitab tulevikuperspektiivi. Lahenduskeskses coaching’us mängime me mõttega, et kui inimene saaks ise endale tulemuse luua, siis millise tulemuse ta looks ning teeme tegevusplaani, kuidas ta tulemuseni jõuab. Kui inimesel on soovitud tulemus silme ette manatud, siis on soov mootoriks,  mis juhib edaspidist käitumist. Kui vaatame suuremat pilti, siis me ei keskendu sellele, mis ei tööta, vaid näeme võimalusi ja lahendusi. Sama kehtib meeskonna ja ettevõtte puhul. Sageli keskenduvad ettevõtted eesmärkidele ning nende täitmisele, kuid selge visioon on hoopis see, mis avardab vaatenurka ja loob uusi võimalusi. Koos meeskonnaga suurelt unistamine aitab unistused reaalsuseks muuta, sest mõistetakse sügavamal tasandil oma väärtuseid ning  soovide tagamaad. Coach’i roll on aidata inimestel ja meeskondadel tekitada teadlikkust, et nad saaksid saavutada eesmärke, unistusi ning kasvada nii inimese, meeskonna kui ettevõttena. 

Miks tuleks visualiseerida soovitud tulevikku?

Coaching on vaimne ja mänguline teekond, kus tegeleme palju huvitavate harjutustega ning visualiseerimisega. Visualiseerimine aitab hõlpsasti õppida uusi oskuseid, kasvatada enesekindlust ning näha soovitud tulevikku. Sellega treenime oma meeli kogema seda, mida elult päriselt ootame ning nii alustab tööd meie alateadvus, mis on motiveeritud seda tunnet uuesti kogema. Mida rohkem inimene  visualiseerib, seda rohkem suudab ta näha ja uskuda, et see on tõesti tema elus võimalik ning hakkab otsima võimalusi selle elluviimiseks.

"Pea alati meeles, et oled julgem, kui usud, tugevam, kui tundud, ja targem, kui arvad."

– Christopher Robin

Kui soovid teada, kuidas on coaching’uga võimalik tagada ettevõtte ja meeskonna edukus, siis loe lähemalt minu artiklit organisatsioonikultuuri kohta siin.

Previous
Previous

Õige organisatsioonikultuur: ettevõtte edu võti.