Õige organisatsioonikultuur: ettevõtte edu võti.

Organisatsioonikultuur on üks olulisemaid tegureid, mis määrab ettevõtte tulemuslikkuse. See näitab, kuidas organisatsioonis asju tehakse ja sellel on võimas jõud, nii heas kui halvas mõttes.  Isegi, kui ettevõttekultuur ei ole halb, ei pruugi see olla sobiv ettevõttes töötavate inimeste jaoks. Kultuuri juures on olulised väärtused, uskumused, protsessid ning õigesti valitud inimesed, kellele antud kultuur sobib. Õige kultuur võib olla ettevõtte edu võti, kuid vale kultuur on takistuseks edu saavutamisel. Veelgi enam, võib vale kultuur põhjustada rahulolematust, sundida häid töötajaid lahkuma, avaldada  mõju ka töötajate isiklikele eludele ning mõjutada ettevõtte tulemusi terviklikult. Lisaks mängib organisatsioonikultuur suurt rolli ettevõtte brändingus ning selles, kui lihtne või raske on ettevõttesse töötajaid leida.

Kultuur on elujõuline, kui seda jagavad selle kandjad. Igale meeskonnale tuleb kasuks, kui erinevad natuurid, oskused ja arvamused saavad kokku. Kuid selle eeldus on, et need täiendavad üksteist harmooniliselt. Segased protsessid ja emotsionaalsed lahknevused põhjustavad töövõime ja motivatsiooni langust. Kuna täna on keskkond meie ümber  pidevas ja kiires muutumises ning suurenenud on põlvkondadevahelised erinevused, on ka ootused organisatsioonidele ning juhtimiskultuurile muutunud. Vajalik on agiilne juhtimine.

Kuidas teha nii, et tulemused oleksid head ning inimesed sealjuures õnnelikud?

Kui tööl ei ole asjad korras, võtab inimene tööpinged koju kaasa. Sama toimib ka vastupidi koduste muredega. Läbipõlemine ei ole kunagi ainult töökeskkonnast tingitud. Kui töötaja kodused suhted ei ole head ja tal puudub toetus, siis stressiseisund suureneb. Pingestatud olukord  seab juhtidele kõrged ootused, eriti veel tänapäeval, kus kaugtöö muutub aina populaarsemaks. Koroona pani paljude inimeste suhted ja heaolu proovile, nii eraelus kui tööl. Karjäärinõustajana kogen, kuidas inimesed otsivad aina rohkem paindlikumat töökultuuri ning väärtustavad tasakaalu töö- ja eraelu vahel.

Organisatsioonikultuur tagab töötajate motivatsiooni

Milliste tehnikatega on võimalik luua ettevõttes edukalt õige organisatsioonikultuur?

Suurepärane organisatsioonikultuur põhineb aususel, empaatial ja usaldusel, tulemuslikel vestlustel ning aitab ettevõtte probleeme tuvastada ja ühiselt lahendusi luua. Aeg-ajalt oleks hea teha siseauditit ning vaadata, kas kultuur toetab ettevõtte strateegiat või tuleks seal midagi muuta. Parim viis selleks on läbi viia siseuuring, et aru saada, milline on töötajate meelestatus. Vahel mõtlevad  juhid ise välja aina uusi motivatsioonitegureid. Siin võib olla oht, et ettevõte teeb suuri pingutusi, raiskab tohutul hulgal aega ja raha, kuid inimestel on hoopis teised ootused või pakutavad hüved ei kompenseeri tegelikke rahulolematuse põhjuseid, milleks võivad olla hoopis ajale jalgu jäänud protsessid, halb sisekliima või keerulised omavahelised suhted.

Lihtne soovitus on regulaarselt oma meeskonna heaoluvajadusi kontrollida ja võrrelda neid ettevõtte poolt pakutavaga. Korraldada väiksemaid töötubasid, kus inimesi ärgitatakse vabalt arvamust avaldama ning üheskoos vaatama, kas olemasolev kultuur toetab ka täna äri edenemist, kas inimesed on õnnelikud ning protsessid endiselt efektiivsed. Tänases maailmas, kus kõik meie ümber nii kiiresti muutub, on agiilsel juhtimisel omad eelised. Kiire tagasisidestamine, pidev analüüsimine ning vastutuse andmine võiks olla nii töötajate, tippjuhtide kui meeskonnajuhtide ühine eesmärk.

Organisatsioonikultuur määrab ettevõtte edukuse

Kuidas tagada coaching’uga ettevõtte edukus?

Selleks, et ettevõttena liikuda edukalt soovitud tulemuste suunas, on oluline suurendada meeskonna enesekindlust, vähendada pimealasid ning arendada nii isiklikke kui ka kollektiivseid tugevusi. Läbi selle tekib parem koostöö ja õhkkond, ettevõte toimib efektiivsemalt ning meeskondade omavahelised suhted paranevad. Meeskonna "täieliku potentsiaali" ära kasutamiseks on vaja ühist visiooni ja meeskonnavaimu.

Coaching’us sõnastame Sinu meeskonna vajadused ja ootused selgete ning mõõdetavate eesmärkidega kuni saavutame kokkulepitud tulemused. Läbi coaching’u leiad julguse võtta uusi vaatenurki, kuulata oma meeskonda, hallata konflikte ja vastupanu ning edukalt edasi liikuda.

Coach’ina toetan Sind enesekindluse tugevdamisel ning efektiivse organisatsioonikultuuri loomisel, et saavutada tulemusi, mis on olulised nii Sinu isikliku kui ka organisatsiooni pikaajalise edu seisukohast.

Kas soovid, et ka sinu meeskonnas valitseks parem õhkkond, et muuta töökorraldust, viia läbi uuendusi ja saavutada ühiselt eesmärke? Kui jah, siis võta ühendust siin ja leiame koos läbi coaching’u lahenduse! Esimene sissejuhatav coaching on Sulle tasuta!

Previous
Previous

Karjäärimuutus ja kuidas selleks valmistuda?

Next
Next

Kuidas aitab coaching saavutada eesmärke ja ületada hirme?